Kreemine maksapasteet

Mulle väga meeldib leivakattena maksapasteet. Poodides on neid väga suur valik. Mul on kujunenud välja ka oma lemmikud, kuid kodus valmistatud pasteet on alati kõige parem. Kaubanduses saadavad pasteedid sisaldavad palju igasuguseid lisaaineid, aga kui teed ise, siis tead, et sööd tervislikku ja puhast toitu. See oli minu esimene pasteedi valmistamine, ema näpunäidete järgi. Pasteeti valmis väga palju, nii et viisin pasteeti ka oma õdede peredele. Pasteet tuli välja maitsev ja tekstuur oli hea, ehk oleks pidanud veidi rohkem soola panema. 

Foto: Mati Tubli

Vajalikud toiduained (kogused on umbkaudsed):

- 600 g seamaksa
- 300 g peekonit
- 1 sibul
- 1 porgand
- pool pakki võid
- sool ja pipar
- soovi korral rummi või konjakit



Valmistamine:

1. Lase pann kuumaks ja sulata või. 
2. Haki maks, vala maksakuubikud pannile ning maitsesta soola ja pipraga.
3. Kui maks hakkab pruunistuma, lisa hakitud sibul ja porganditükid.
4. Lisa veel võid ja küpseta, kuni maks on pruunistunud.
5. Samal ajal prae teisel pannil läbi peekonitükid ja maitsesta soolaga.
6. Kui peekonitükid on läbi küpsenud, lisa need maksale ja köögiviljadele.



7. Vala maksa-peekonisegule vesi, nii et see oleks täiesti kaetud, ning hauta, kuni maks ja köögivili on pehmed.
8. Tõsta saadud segu potti, lisa või ning mikserda.
9. Kõike vedelikku ära kohe pane, vaid lisa seda tasapisi, nii palju kui vaja.
10. Vahusta nii kaua kui soovid. Kui tahad, et pasteeti jääksid väiksed tükid, vahusta lühemat aega.
11. Tõsta pasteet kaussidesse ja aseta natukese aja pärast külma.