Täna on Eesti Vabariigi aastapäev. Piduliku tähtpäeva puhul heiskasin lipu ja katsin laua mitme roaga. Mõtlesin juba mitu päeva varem, mida võiks valmistada - valikus olid kamavaht, küpsisetort, ahjuliha, mulgikapsad, kuid need valmistan mõni teine kord. Pidulauale said kiluvõileivad, kartulisalat, kohupiimakook ja smuuti. Kõige valmistamiseks läks aega peaaegu neli tundi.
Palju õnne, kallis Eesti, ja head isu!
Väga lihtne kohupiimakook
Selle koogi valisin selleks, et see valmib kiirelt ja tavaliselt see ei ebaõnnestu.Vajalikud toiduained:
- 3 muna- 500 g 20%-list hapukoort
- 500 g kohupiima
- pool klaasi suhkrut
- 1 tl küpsetuspulbrit
- 1 tl vanillisuhkrut
- mannat või täisteramannat tunnetuse järgi
- marju või rosinaid
Valmistamine:
1. Vahusta munad suhkruga.2. Sega hulka hapukoor, seejärel kohupiim.
3. Lisa vanillisuhkur ja küpsetuspulber, sega.
4. Nüüd on aeg lisada marjad (Mina lisasin pohli ja mustsõstraid) ja manna, sega korralikult läbi.
5. Vala tainas kas võiga määritud vormi või küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, Oleneb sellest, kui paksu või kui suurt kooki tahad. Küpseta kooki 200 kraadi juures kuni kook on ilusasti pruun. Mina valasin koogi vormi ja paksu koogi küpsetamiseks kulus pöördõhuga ahjus 40 minutit
See kook õnnestub alati rosinate ja tavalise mannaga, sest tavaline manna paisub rohkem ja seob tainast. Minul juhtus täna äpardus(eks viperused juhtuvad ikka siis, kui õnnestumist on kõige rohkem vaja!) ja kook jäi vedel. Tõenäoliselt oli üks põhjus täisteramanna ja teine põhjus, et lisasin liiga palju marju.
Kartulisalat
Pole vist ühtegi eestlast, kes pole söönud kartulisalatit. Kui pidulaud kaetakse, on seal alati kartulisalat, kuid igal perel valmib see omal moel ja endale maitsvate toiduainetega. Üks ja kindel koostisaine on alati kartul.Vajalikud toiduained:
- 1,5 kg kartuleid- 300 g keeduvorsti
- 8 muna
- hapukurki
- majoneesi
- 2 pakki 500 g hapukoort
- sinepit
- soola
Valmistamine:
1. Keeda kartulid koorega ja jahuta. Mina keetsin kartulid valmis eelmisel õhtul.2. Keeda munad ja koori.
3. Haki kõik komponendid väikesteks kuubikuteks.
4. Sega hakitud komponendid läbi hapukoore, majoneesi, sinepi ja soolaga.
5. Kui salat jääb liiga kuiv, võid lisada hapukurgivedeliku.
Kiluvõileivad
Võileibu on alati hea süüa. Kiluvõileiba keeldusin ma väiksena söömast. Esimest korda olin ma nõus seda proovima aasta tagasi Vabariigi aastapäeval. ja imede ime- see maitse mulle väga. Mõnus soolane suutäis.Vajalikud toiduained:
- vürtsikilufileed- leiba
- võid
- muna
- rohelist sibulat
Arvatavasti oskavad kõik inimesed võileiba valmistada ja punkthaaval loetelu pole siinkohal vajalik
- piima
- Külmutatud mustsõstraid, arooniaid ja põldmarju.
2. Lisa soovitud kogus marju ja piima nii palju, et mikser päris ääreni täis ei oleks.
3. Pane mikserile kaas peale ja mikserda, kuni segus pole suuri tükke.
4. Vala pokaalidesse.
Kata laud valminud toitude ja joogiga ning asu nautima!
Vabariigi smuuti
Kuigi smuuti ei ole Eesti rahvatoit, tahtsin ma seda valmistada. Smuutist saab palju vitamiine ja energiat ning suur osa komponente on Eesti talust ja Eesti aiast.Vajalikud toiduained:
- 2 banaani- piima
- Külmutatud mustsõstraid, arooniaid ja põldmarju.
Valmistamine:
1. Tükelda banaanid ja pane kannmikserisse.2. Lisa soovitud kogus marju ja piima nii palju, et mikser päris ääreni täis ei oleks.
3. Pane mikserile kaas peale ja mikserda, kuni segus pole suuri tükke.
4. Vala pokaalidesse.
Kata laud valminud toitude ja joogiga ning asu nautima!