Koolipäeva rosina-mandlikringel

Minu esimene pärmitaignast küpsetis. Arvasin, et pärmitaignast koogi valmistamine nõuab palju jändamist. Nii see aga pole. Tulin koolist, segasin kokku taigna, panin kerkima ja kui ma viie tunni pärast trennist tulin, oli tainas kerkinud ja valmis küpsetamiseks. Kasutasin kaerapiima. Jõudsin maiustada veel samal õhtul. Eriti maitsev soojana. Ainult et järgmine kord panen ühe peotäie rosinate asemel kaks.


Vajalikud toiduained:

Tainas:

- 30 g pärmi
- umbes 450 g nisujahu
- 100 g võid
- 1 muna
- 100 g suhkrut
- veidi soola
- 220 ml (kaera)piima või vett
- 1-2 peotäit rosinaid
- 1 peotäis mandleid

Määrimiseks:

- 1 muna
- 2 viilu võid
- suhkrut

Valmistamine:

1. Sega pärm suhkruga. Hõõru, kuni pärm on sulanud.
2. Klopi juurde muna, sulatatud või ja piim.
3. Sega juurde sool ja tasapisi jahu.
4. Kui tainas on nii paks, et jõuab veel lusikaga segada, lisa rosinad ja mandlid.
5. Edasi jätka taina segamist käega ja lisa jahu niipalju, et tainas tuleb kausi küljest lahti.
6. Kata kauss toidukile ja sooja rätikuga ning jäta kerkima.



7. Kui tainas on kerkinud, jaga see kaheks pätsiks.
8. Puista jahu rullimispinnale ja rulli kõigepealt üks päts ristkülikukujuliseks.


9. Määri peale sulavõid ja puista üle suhkruga.
10. Rulli tihedalt pikaks toruks.
11. Korda sama teise tainapätsiga.
12. Seejärel põimi pikad torud omavahel ja keera rõngaks.


13. Tõsta kringlirõngas küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja määri üle munaga.


14. Küpseta 200kraadises ahjus 20-25 minutit.
15. Määri valminud kringel üle sulavõiga.
16. Lase veidi jahtuda ja asu maiustama!